Sernik wiedeński
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram twarogu tłustego lub półtłustego, szklanka cukru pudru, 150 gram masła, 6 dużych jaj, opakowanie cukru wanilinowego, bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej |
Kuchnia | polska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 24 cm |
Kategoria | ciasto, deser |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Twaróg, koniecznie wysokiej jakości, zmiel przynajmniej dwukrotnie. Jaja podziel na białka i żółtka. Żółtka ubij z cukrem pudrem na puch, powoli dodawaj twaróg, cały czas ucieraj. Gdy wymieszasz już całość, dodaj do tego masło, mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową. Wylej ciasto na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piecz w temperaturze 160 stopni przez godzinę i pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Uwaga
Klasyczny sernik wiedeński nie ma spodu, jednak możemy je zrobić przy użyciu bardzo cienkiego ciasta kruchego, które najlepiej wcześniej podpiec. Warto wiedzieć, że użycie masła powinno być dopasowane do twarogu jaki mamy. Jeśli jest to ser tłusty to zmniejszmy ilość masła, natomiast przy twarogu półtłustym niestety powinniśmy zachować ilość podaną w przepisie.

sernik wiedeński, sernik wiedeński przepis, ciasto sernik wiedeński, desery sernik wiedeński, sernik wiedeński puszysty
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: chefthomas.org
Zobacz także