Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram twarogu tłustego lub półtłustego, szklanka cukru pudru, 150 gram masła, 6 dużych jaj, opakowanie cukru wanilinowego, bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kuchnia polska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria ciasto, deser
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 420

Wykonanie:

Twaróg, koniecznie wysokiej jakości, zmiel przynajmniej dwukrotnie. Jaja podziel na białka i żółtka. Żółtka ubij z cukrem pudrem na puch, powoli dodawaj twaróg, cały czas ucieraj. Gdy wymieszasz już całość, dodaj do tego masło, mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową. Wylej ciasto na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piecz w temperaturze 160 stopni przez godzinę i pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

sernik wiedeński

Uwaga
Klasyczny sernik wiedeński nie ma spodu, jednak możemy je zrobić przy użyciu bardzo cienkiego ciasta kruchego, które najlepiej wcześniej podpiec. Warto wiedzieć, że użycie masła powinno być dopasowane do twarogu jaki mamy. Jeśli jest to ser tłusty to zmniejszmy ilość masła, natomiast przy twarogu półtłustym niestety powinniśmy zachować ilość podaną w przepisie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: chefthomas.org

Polecamy Ci również

Zobacz także