Sernik z brzoskwiniami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram półtłustego twarogu, 2 szklanki cukru, 8 jajek, półtorej kostki masła lub dobrej margaryny, dwie puszki brzoskwiń, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej, 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | duża blacha o wymiarach minimum 25 cm x 35 cm |
Kategoria | ciasto, deser |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 380 |
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej 250 gram posiekanego masła, ćwierć szklanki cukru i 5 żółtek, wyrób z tego kruche ciasto i odstaw je do lodówki. Trzy jajka utrzyj za pomocą miksera z niepełną szklanką cukru, dodaj pół kostki - 125 gram masła i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, utrzyj wszystko na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj twaróg cały czas ucierając. Z białek pozostałych po cieście ubij sztywną pianę stopniowo dodają pozostały cukier. Brzoskwinie odlej z zalewy i pokrój na części. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części i jedną z nich zetrzyj na grubej tarce na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na ciasto wylej masę serową, na niej ułóż brzoskwinie, a na nie wylej ubitą pianę z białek. Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim ciasto. Piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 60 minut. Ciasto należy wystudzić, można to zrobić w uchylonym piekarniku.
Podanie:
Sernik z brzoskwiniami jest jedynym z popularniejszych w Polsce ciast. Dzięki słodyczy owoców i powstałej bezie, przełamany jest smak sera, za którym nie każdy przepada. Sernik ten najlepszy jest na następny dzień po upieczeniu, dlatego warto wziąć to pod uwagę przy planowaniu podania.
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: flickriver.com
Zobacz także
cisowianka
A gdzie beza z przepisu?