Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram półtłustego twarogu, 2 szklanki cukru, 8 jajek, półtorej kostki masła lub dobrej margaryny, dwie puszki brzoskwiń, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej, 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy duża blacha o wymiarach minimum 25 cm x 35 cm
Kategoria ciasto, deser
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 380

sernik z brzoskwiniamiWykonanie:

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej 250 gram posiekanego masła, ćwierć szklanki cukru i 5 żółtek, wyrób z tego kruche ciasto i odstaw je do lodówki. Trzy jajka utrzyj za pomocą miksera z niepełną szklanką cukru, dodaj pół kostki - 125 gram masła i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, utrzyj wszystko na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj twaróg cały czas ucierając. Z białek pozostałych po cieście ubij sztywną pianę stopniowo dodają pozostały cukier. Brzoskwinie odlej z zalewy i pokrój na części. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części i jedną z nich zetrzyj na grubej tarce na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Na ciasto wylej masę serową, na niej ułóż brzoskwinie, a na nie wylej ubitą pianę z białek. Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim ciasto. Piecz w rozgrzanym do  175 stopni piekarniku przez około 60 minut. Ciasto należy wystudzić, można to zrobić w uchylonym piekarniku.

Podanie:

Sernik z brzoskwiniami jest jedynym z popularniejszych w Polsce ciast. Dzięki słodyczy owoców i powstałej bezie, przełamany jest smak sera, za którym nie każdy przepada. Sernik ten najlepszy jest na następny dzień po upieczeniu, dlatego warto wziąć to pod uwagę przy planowaniu podania.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: flickriver.com

Polecamy Ci również

Zobacz także