Serowe fondue z kurkami

Serowe fondue z kurkami

Składniki:

  • zestaw do fondue1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera)
  • 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère)
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 kromki chleba tostowego
  • słoiczek kurek marynowanych w occie

Sposób przygotowania:

Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Grzybki dodać do fondue lub podać na wykałaczce. Kromki chleba tostowego opiec i pokroić na trójkąty.

Przepis nadesłała Pani Monika Dolat do konkursu "Przepis na fondue".

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Monika Dolat

Polecamy Ci również

Zobacz także