Serowe fondue z kurkami

Składniki:
1 szklanka białego wytrawnego wina
- 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera)
- 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère)
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 kromki chleba tostowego
- słoiczek kurek marynowanych w occie
Sposób przygotowania:
Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Grzybki dodać do fondue lub podać na wykałaczce. Kromki chleba tostowego opiec i pokroić na trójkąty.
Przepis nadesłała Pani Monika Dolat do konkursu "Przepis na fondue".

fondue, przepis na fondue, fondue serowe, fondue z sera, fondue z grzankami, fondue z grzybami, fondue z kurkami
Autor: Monika Dolat
Zobacz także