Śledź po czesku

Śledź po czesku

Doprawdy nie wiem, czy danie to w rzeczywistości znane jest Czechom, ale w moim domu od lat gości pod taką nazwą. Śledź tak przyrządzony jest po prostu pyszny i nadaje się na każdą okazję.

śledź po czeskuSkładniki na 4 porcje:

  • 4 płaty śledzi w occie (najlepiej matiasy),
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 duża cebula lub pęczek szczypiorku,
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • sól, cukier, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe kroimy w dość grube paski, obrane jabłka i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed podaniem zalewamy śledzie kwaśną śmietaną, doprawiamy solą, cukrem i świeżym pieprzem do smaku. Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami w mundurkach.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: guardian.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także