Śledź po czesku
Doprawdy nie wiem, czy danie to w rzeczywistości znane jest Czechom, ale w moim domu od lat gości pod taką nazwą. Śledź tak przyrządzony jest po prostu pyszny i nadaje się na każdą okazję.
Składniki na 4 porcje:
- 4 płaty śledzi w occie (najlepiej matiasy),
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 duża cebula lub pęczek szczypiorku,
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- sól, cukier, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe kroimy w dość grube paski, obrane jabłka i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed podaniem zalewamy śledzie kwaśną śmietaną, doprawiamy solą, cukrem i świeżym pieprzem do smaku. Tak przygotowany śledź najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami w mundurkach.

śledzie, śledzie przepisy, śledzie marynowane przepis, śledzie składniki, śledz po czesku, śledzie z jabłkami, jak przygotować śledzie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: guardian.co.uk
Zobacz także