Śledź z chrupiącą sałatką

Śledź z chrupiącą sałatką

Śledź z chrupiącą sałatką - zdjęcie 1Składniki:
8 filetów ze śledzia norweskiego

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżka posiekanego koperku
5 ziaren czerwonego pieprzu
4 plastry cytryny
Sałatka:

  • 1 ogórek bez skóry i pestek
  • Miąższ 2 pomidorów
  • 8 rzodkiewek
  • 1 łodyga selera naciowego


Do dekoracji:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • Gałązki szczypiorku i koperku


Przyrządzanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią filety śledziowe i odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin. Ogórka, pomidory, rzodkiewki i seler naciowy pokroić w paseczki. Wszystkie składniki sałatki połączyć i tuż przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynowane filety śledziowe ułożyć na talerzach, przekładając je chrupiącą sałatką. Danie podawać z ciepłymi ugotowanymi ziemniakami i kwaśną śmietaną. Całość udekorować gałązkami szczypiorku i koperku.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Prymat

Polecamy Ci również

Zobacz także