Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 0,5 kg filetów śledziowych – Matiasów, 25 dkg cebuli, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki octu, ćwierć szklanki oleju, 2 łyżki cukru, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka ziaren gorczycy, dwa listki laurowe
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, danie z ryb, śledzie
Metoda gotowania gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, chłodzenie
Ilość kalorii 320

śledzie po kaszubskuWykonanie:

Matiasy wymocz by nie były zbyt słone. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju, po chwili dodaj cukier i przesmaż chwilę by się rozpuścił. Wlej ocet, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszaj i chwilę duś na małym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodaj ziarenka gorczycy, wystudź. Już zimnym sosem zalej pokrojone w niewielkie kawałki śledzie i odstaw do lodówki na przynajmniej 6 godzin.

Podanie:

Śledzie po kaszubsku muszą się „przegryźć” także najlepiej smakują po przynajmniej 12 godzinach w lodówce.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także