Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 6 płatów filetów śledziowych solonych, 3 jaja, 1 niewielki burak, 2 ziemniaki, 2 cebulki, 4 ogórki konserwowe, 250 ml mleka, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki majonezu
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, przekąska, danie z ryby, danie wielkanocne, danie świąteczne
Metoda gotowania gotowanie półproduktów
Ilość kalorii 360

Wykonanie:

Śledzie zalej mlekiem by nie były zbyt słone, następnie wypłukać je w zimnej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, buraczka ugotuj do miękkości, ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Cebulkę pokrój w drobne piórka, jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę, buraczka obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dopraw do smaku. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kosteczkę. Wymoczone śledzie pokrój w kawałki wielkości około 2 cm. W odpowiednio wysokim naczyniu układaj następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, śledzie, majonez, ziemniaki, buraki, śledzie, majonez. Na majonez wyłóż odrobinę jajek i pokrojonych ogórków. Śledzie pod pierzynką wstaw do lodówki na klasyczne 12 godzin.

śledzie pod pierzynką

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: dishbase.com

Polecamy Ci również

Zobacz także