Śledzie w oleju
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 50 dkg filetów śledziowych w zalewie, 4 cebule, szklanka oleju, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, mały listek laurowy, odrobina soku z cytryny |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, przekąska, ryba, danie wigilijne |
Ilość kalorii | 360 |
Wykonanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie przez kwadrans, następnie osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka. 4 ziarna pieprzu, niewielki listek laurowy lub jego fragment oraz ziele angielskie wrzuć do oleju. Osuszone ryby skrop delikatnie sokiem z cytryny, pokrój na niewielkie kawałki. Na półmisku ułóż część cebuli, na nią pokrojone śledzie i obłóż je resztą cebuli, następnie zalej olejem z przyprawami i wstaw do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.
Podanie:
Śledzie w oleju są tak naprawdę klasyczną potrawą na rodzimych stołach, jednak jak to bywa z takimi perełkami, jest na nie niezliczona ilość przepisów. Co dom, co kucharka to inna receptura. Dlatego nie warto sugerować się tysiącami przepisów, bawić w kilkudniowe moczenie śledzi w rozmaitych zalewach. Jeśli korzystamy z gotowych filetów śledziowych możemy opuścić ten cały proces, gdyż i tak wszystko zależy od tego jakości śledzia, a nie tego jak bardzo go doprawimy.

potrawy świąteczne, śledzie w oleju, śledzie potrawy, śledzie potrawa wigilijna, potrawy świąteczne śledzie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bonduelle.org
Zobacz także