Śledzie w oleju

Śledzie w oleju
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 dkg filetów śledziowych w zalewie, 4 cebule, szklanka oleju, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, mały listek laurowy, odrobina soku z cytryny
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, przekąska, ryba, danie wigilijne
Ilość kalorii 360

Wykonanie:

Śledzie namocz w zimnej wodzie przez kwadrans, następnie osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka. 4 ziarna pieprzu, niewielki listek laurowy lub jego fragment oraz ziele angielskie wrzuć do oleju. Osuszone ryby skrop delikatnie sokiem z cytryny, pokrój na niewielkie kawałki. Na półmisku ułóż część cebuli, na nią pokrojone śledzie i obłóż je resztą cebuli, następnie zalej olejem z przyprawami i wstaw do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.

śledzie w oleju

Podanie:

Śledzie w oleju są tak naprawdę klasyczną potrawą na rodzimych stołach, jednak jak to bywa z takimi perełkami, jest na nie niezliczona ilość przepisów. Co dom, co kucharka to inna receptura. Dlatego nie warto sugerować się tysiącami przepisów, bawić w kilkudniowe moczenie śledzi w rozmaitych zalewach. Jeśli korzystamy z gotowych filetów śledziowych możemy opuścić ten cały proces, gdyż i tak wszystko zależy od tego jakości śledzia, a nie tego jak bardzo go doprawimy.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bonduelle.org

Polecamy Ci również

Zobacz także