Śledzie w śmietanie
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 8 płatów śledzi marynowanych, 2 cebule, pół jabłka, 2 korniszony, 250 gram jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sól, cukier i pieprz |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | przystawka, danie główne, danie dietetyczne, kolacja |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Śledzie oczyść i pokrój w mniej więcej 2 cm kawałki. Jabłko i korniszony zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój na piórka i posól, aby zmiękła. Jogurt lub śmietanę wymieszaj z niewielką ilością cukru, soli i pieprzu. W naczyniu ułóż najpierw 1/3 cebuli, następnie wysyp na to połowę jabłka i korniszonów i połowę kawałków śledzia, zalej wszystko połową sosu. Resztę składników ułóż w takiej samej kolejności, tak aby na drugiej warstwie sosu znalazła się cebula. Wstaw wszystko do lodówki na kilka godzin.
Zobacz jak zrobić: uszka z grzybami
Podanie:
Śledzie w śmietanie najlepsze są po upływie kilku godzin, wtedy gdy smaki się wymieszają, możesz wymieszać wszystko przed podaniem, jednak nie będzie to zbyt estetycznie wyglądało, aczkolwiek wpłynie korzystnie na smak. Śledzie w tej postaci najlepiej smakują z ziemniakami w mundurkach, jednak można je spożywać również z pieczywem, wszystko zależy od czasu jakim dysponujemy oraz od formy jaką przybiera to proste danie.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: guardian.co.uk
Zobacz także