Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 8 płatów śledzi marynowanych, 2 cebule, pół jabłka, 2 korniszony, 250 gram jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sól, cukier i pieprz
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria przystawka, danie główne, danie dietetyczne, kolacja
Ilość kalorii 220

śledzie w śmietanieWykonanie:

Śledzie oczyść i pokrój w mniej więcej 2 cm kawałki. Jabłko i korniszony zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój na piórka i posól, aby zmiękła. Jogurt lub śmietanę wymieszaj z niewielką ilością cukru, soli i pieprzu. W naczyniu ułóż najpierw 1/3 cebuli, następnie wysyp na to połowę jabłka i korniszonów i połowę kawałków śledzia, zalej wszystko połową sosu. Resztę składników ułóż w takiej samej kolejności, tak aby na drugiej warstwie sosu znalazła się cebula. Wstaw wszystko do lodówki na kilka godzin.

Podanie:

Śledzie w śmietanie najlepsze są po upływie kilku godzin, wtedy gdy smaki się wymieszają, możesz wymieszać wszystko przed podaniem, jednak nie będzie to zbyt estetycznie wyglądało, aczkolwiek wpłynie korzystnie na smak. Śledzie w tej postaci najlepiej smakują z ziemniakami w mundurkach, jednak można je spożywać również z pieczywem, wszystko zależy od czasu jakim dysponujemy oraz od formy jaką przybiera to proste danie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: guardian.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także