Śledzie Wigilijne

Śledzie Wigilijne

śledzie wigilijneSkładniki:

  • filety śledziowe - 1 kg,
  • cebula biała - 3 sztuki duże,
  • olej,
  • pieprz czarny - 1 łyżeczka,
  • papryka mielona - 1 szczypta.

Przygotowanie:

Filety śledziowe bardzo dokładnie opłukać, jeśli jest to konieczne, to można namoczyć w wodzie, co zniweluje nadmiar soli. Wymoczone filety osączyć i osuszyć, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Całość włożyć do naczynia. Cebulę pokrojoną sparzyć wrzątkiem i wyłożyć do śledzi. Najlepiej układać warstwami, warstwę śledzi przykryć warstwą cebuli i tak na przemian. Zamknąć szczelnie naczynie. Każdą z warstw należy oprószyć ziołami, papryką, solą i pieprzem. Całość zalać olejem. Zamknąć szczelnie naczynie. Odstawić w chłodne miejsce.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także