Smażone figi

Smażone figi

smażone figiSkładniki dla 4 osób:

  • 8 szt. świeżych fig
  • 250 ml sorbetu limonkowego lub cytrynowego
  • 1 opakowanie Złociste Nuggetsy na Słodko KAMIS
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Figi oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zawartość torebki Złociste Nuggetsy na Słodko połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać olej do wysokości 1-2 cm i mocno rozgrzać. Całe figi zamaczać w cieście i za pomocą widelca lub łyżki, przenosić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor, a następnie osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem figi pokroić na pół. Serwować z sorbetem z limonki. Można udekorować połówkami świeżych truskawek i gałązkami mięty.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także