Smażone figi

- 8 szt. świeżych fig
- 250 ml sorbetu limonkowego lub cytrynowego
- 1 opakowanie Złociste Nuggetsy na Słodko KAMIS
- ½ szklanki wody (125 ml)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Figi oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zawartość torebki Złociste Nuggetsy na Słodko połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać olej do wysokości 1-2 cm i mocno rozgrzać. Całe figi zamaczać w cieście i za pomocą widelca lub łyżki, przenosić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor, a następnie osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem figi pokroić na pół. Serwować z sorbetem z limonki. Można udekorować połówkami świeżych truskawek i gałązkami mięty.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także