Smażone krewetki

Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili w winnym sosie aromatyzowanym natką pietruszki i imbirem, kawałkami mango. Podane z ryżem basmati i pieczonymi pomidorkami cherry, pod sałatką z rukoli i serem feta w osnowie cytrynowej oliwy.
Składniki:
16 szt. krewetek 16/20,
- kilka ząbków czosnku,
- chilli,
- 120g wina białego,
- 80g masła,
- suszona natka pietruszki Kamis,
- imbir Kamis,
- 1 małe mango,
- 200g ryżu basmati,
- kilka sztuk pomidorków cherry,
- rucola Fit&Easy,
- 100g sera feta,
- oliwa,
- cytryna,
- pieprz cytrynowy Kamis,
- sól morska Kamis,
- papier Saga do pieczenia.
Sposób przyrządzania:
Krewetki obieramy z pancerza i delikatnie nacinamy wzdłuż górnego grzbietu, oczyszczając
z przewodu pokarmowego. Następnie myjemy i osuszamy. Przesmażamy na oliwie czosnek i chilli, dodajemy krewetki oraz smażymy krótko z każdej strony. Zalewamy białym winem, dodajemy kawałki pokrojonego mango oraz imbir. Przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki, redukujemy i na koniec zaciągamy kawałkiem zimnego masła. Ryż basmati gotujemy na sypko, doprawiamy przyprawami
i odrobiną masła, pomidorki cherry delikatnie nacinamy, smarujemy oliwą, doprawiamy i zapiekamy w piecu na papierze do pieczenia. Listki rukoli mieszamy z kawałkami sera feta, oliwą z oliwek extra vergine i doprawiamy odrobiną soku z cytryny.

owoce morza, pomysł na obiad dla gości, krewetki przepisy, smażone krewetki, krewetki koktajlowe smażone, kuchnia polska krewetki
Autor: Jarosław Uściński, Szef Kuchni restauracji Moonsfera
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Pierwsze Warsztaty Kulinarne
Zobacz także