Smażone krewetki

Smażone krewetki

Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili w winnym sosie aromatyzowanym natką pietruszki i imbirem, kawałkami mango. Podane z ryżem basmati i pieczonymi pomidorkami cherry,  pod sałatką z rukoli i serem feta w osnowie cytrynowej oliwy.


Składniki:

  • krewetki16 szt. krewetek 16/20,
  • kilka ząbków czosnku,
  • chilli,
  • 120g wina białego,
  • 80g masła,
  • suszona natka pietruszki Kamis,
  • imbir Kamis,
  • 1 małe mango,
  • 200g ryżu basmati,
  • kilka sztuk pomidorków cherry,
  • rucola Fit&Easy,
  • 100g sera feta,
  • oliwa,
  • cytryna,
  • pieprz cytrynowy Kamis,
  • sól morska Kamis,
  • papier Saga do pieczenia.


Sposób przyrządzania:

Krewetki obieramy z pancerza i delikatnie nacinamy wzdłuż górnego grzbietu, oczyszczając
z przewodu pokarmowego. Następnie myjemy i osuszamy. Przesmażamy na oliwie czosnek i chilli, dodajemy krewetki oraz smażymy krótko z każdej strony. Zalewamy białym winem, dodajemy kawałki pokrojonego mango oraz imbir. Przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki, redukujemy i na koniec zaciągamy kawałkiem zimnego masła. Ryż basmati gotujemy na sypko, doprawiamy przyprawami
i odrobiną masła, pomidorki cherry delikatnie nacinamy, smarujemy oliwą, doprawiamy i zapiekamy w piecu na papierze do pieczenia. Listki rukoli mieszamy z kawałkami sera feta, oliwą z oliwek extra vergine i doprawiamy odrobiną soku z cytryny.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Jarosław Uściński, Szef Kuchni restauracji Moonsfera

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Pierwsze Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także