Śmietanowiec

Śmietanowiec
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 600 ml śmietany kremówki, 3 galaretki o różnych smakach i kolorach, 2 pełne łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, ¾ szklanki mleka, 16 gram cukru wanilinowego
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22-24 cm
Kategoria deser, ciasto bez pieczenia
Ilość kalorii 380

śmietanowiecWykonanie:

2 galaretki rozpuść w 400 ml wody i odstaw do stężenia, najlepiej do zamrażalnika. Mleko podgrzej, rozpuść w nim żelatynę. Śmietanę ubij z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego, dodaj wystudzone mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Stężałe galaretki pokrój w kostkę i dodaj do masy śmietanowej, wymieszaj. Masę wlej do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Trzecią galaretkę rozpuść, odstaw do częściowego wystudzenia i zalej nią masę śmietanową. Włóż do lodówki do całkowitego wystudzenia.

Podanie:

Do śmietanowca można również dodać bakalie lub odrobinę świeżych owoców, jednak należy dobierać je dość ostrożnie by nie psuły wizualnych efektów dania.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: uwielbiam.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także