Śnieżynka
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 25 dkg biszkoptów, 35 dkg serka śmietankowego homogenizowanego, 600 ml śmietany kremówki, 2 łyżki żelatyny, pół szklanki esencjonalnej kawy lub herbaty, 2 łyżki smakowego alkoholu, 4 łyżki cukru pudru |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 23 cm |
Kategoria | deser, ciasto, ciasto bez pieczenia |
Ilość kalorii | 480 |
Wykonanie:
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i wystudź, jednocześnie pilnując by się zbytnio nie ścięła. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Kawę lub herbatę wymieszaj z alkoholem, może być rum, brandy lub inny alkohol o zdecydowanym smaku. Nasącz mieszanką biszkopty. Wyłóż nimi tortownicę i na biszkopty nałóż masę ze śmietany i twarożku. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Podanie:
Tę formę deseru czy też ciasta bez pieczenia warto podać z uwzględnieniem owoców sezonowych. Doskonale sprawdzą się truskawki czy maliny. W późniejszym okresie dobre będą wszelkie marmolady czy powidła podane jako sos owocowy.

jakie ciasto, jakie ciasto polecacie, jakie ciasto na szybko, ciasto bez pieczenia, śnieżynka, śnieżynka ciasto, ciasto śnieżynka przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: delicpol.pl
Zobacz także