Śnieżynka

Śnieżynka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg biszkoptów, 35 dkg serka śmietankowego homogenizowanego, 600 ml śmietany kremówki, 2 łyżki żelatyny, pół szklanki esencjonalnej kawy lub herbaty, 2 łyżki smakowego alkoholu, 4 łyżki cukru pudru
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 23 cm
Kategoria deser, ciasto, ciasto bez pieczenia
Ilość kalorii 480

biszkoptyWykonanie:

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i wystudź, jednocześnie pilnując by się zbytnio nie ścięła. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Kawę lub herbatę wymieszaj z alkoholem, może być rum, brandy lub inny alkohol o zdecydowanym smaku. Nasącz mieszanką biszkopty. Wyłóż nimi tortownicę i na biszkopty nałóż masę ze śmietany i twarożku. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Podanie:

Tę formę deseru czy też ciasta bez pieczenia warto podać z uwzględnieniem owoców sezonowych. Doskonale sprawdzą się truskawki czy maliny. W późniejszym okresie  dobre będą wszelkie marmolady czy powidła podane jako sos owocowy.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: delicpol.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także