Snikers

Snikers
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 30 dkg słonych krakersów, 40 dkg solonych orzechów ziemnych, 10 dkg czekolady deserowej, puszka kajmaku, 3 łyżki cukru, 600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 125 gram masła
Kuchnia fusion, polska
Wielkość przygotowywanej potrawy forma około 20 x 30 cm
Kategoria ciasto bez pieczenia, deser
Ilość kalorii 490

snikersWykonanie:

Kajmak podgrzej by był płynny, najlepiej zrobić to wkładając otwartą puszkę do ciepłej wody.
Pół litra mleka przelej do garnka, dodaj 3 łyżki cukru i masło, mieszając doprowadź do rozpuszczenia masła. W pozostałych 100 ml mleka rozrób proszek budyniowy i dodaj mieszankę do gorącej mieszanki mleka, cukru i masła. Mieszając doprowadź do konsystencji kremu budyniowego.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, na niego nałóż ściśle warstwę krakersów, na nie lekko przestudzony krem budyniowy. Krem obsyp większością orzeszków ziemnych, na orzechy wylej kajmak i przykryj całość drugą warstwą krakersów. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej ją na krakersy, następnie obsyp pozostałymi orzechami. Ciasto włóż do lodówki i już po kilku godzinach ciesz się tym smakiem.

Podanie:

Przepisów na to szybkie ciasto jest mnóstwo, na pewno warto wypróbować właśnie ten, gdyż jest po prostu inne. W innych przepisach występuje również bita śmietana, krem budyniowo-karmelowy lub ciasta robione są na bazie biszkoptu. Warto wypróbować kilka wersji i wybrać tę dla nas najlepszą.

Uwaga
Krakersy można zastąpić herbatnikami, jednak najlepiej by były te z kategorii zbożowych czy pełnoziarnistych.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: wizaz.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także