Sok z malin

Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 kg dojrzałych malin, 75 dkg cukru kryształu |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 5 litrów soku |
Kategoria | sok, napój, przetwory na zimę |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 95 |
Wykonanie soku z malin
Maliny przebierz, odrzuć zepsute owoce, resztę umyj i osusz. Przygotuj duży słoik lub kamienną miskę. Wsyp do naczynia porcję malin, następnie zasyp je cukrem, na to kolejna porcja malin i znowu cukier. Czynność tę powtarzaj do wykorzystania wszystkich owoców i cukru. Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kilka dni. Po 24 godzinach zamieszaj zawartość naczynia.
Po maksymalnie 72 godzinach zawartość naczynia przetrzyj przez sitko, powstały syrop rozrób z wodą. Jej ilość zależy od indywidualnych upodobań co do smaku. Powstały sok przelej do szklanych butelek lub słoików i pasteryzuj przez 45 minut od zagotowania.
Sugestia
Warto powstały syrop malinowy zachować w swojej czystej formie i rozrabiać go z wodą dopiero przed podaniem. Taki gęsty i bardzo słodki malinowy sok można wykorzystać nie tylko do picia, ale także do wszelkich deserów i śniadań.

sok z malin, sok z malin jak zrobić, sok z malin przepis, sok malinowy, sok malinowy kalorie, sok malinowy przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także