Sok z malin

Sok z malin
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg dojrzałych malin, 75 dkg cukru kryształu
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 5 litrów soku
Kategoria sok, napój, przetwory na zimę
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 95

malinyWykonanie:

Maliny przebierz, odrzuć zepsute owoce, resztę umyj i osusz. Przygotuj duży słoik lub kamienną miskę. Wsyp do naczynia porcję malin, następnie zasyp je cukrem, na to kolejna porcja malin i znowu cukier. Czynność tę powtarzaj do wykorzystania wszystkich owoców i cukru. Naczynie przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kilka dni. Po 24 godzinach zamieszaj zawartość naczynia.
Po maksymalnie 72 godzinach zawartość naczynia przetrzyj przez sitko, powstały syrop rozrób z wodą. Jej ilość zależy od indywidualnych upodobań co do smaku. Powstały sok przelej do szklanych butelek lub słoików i pasteryzuj przez 45 minut od zagotowania.

Sugestia

Warto powstały syrop zachować w swojej czystej formie i rozrabiać go z wodą dopiero przed podaniem. Taki gęsty i bardzo słodki malinowy sok można wykorzystać nie tylko do picia, ale także do wszelkich deserów i śniadań.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: c-viros.tumblr.com

Polecamy Ci również

Zobacz także