Sos beszamelowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 5 dkg masła, dwie łyżki mąki pszennej, 150 mililitrów mleka w temperaturze pokojowej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny |
Kuchnia | francuska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 175 mililitrów sosu |
Kategoria | sos, dodatek |
Metoda gotowania | zasmażanie i gotowanie |
Ilość kalorii | 520 |
Wykonanie:
W rondelku rozpuść masło. Pamiętaj, że temperatura topnienia nie powinna być wysoka, masło powinno się stopić, a nie usmażyć. Do płynnego masła dosypuj porcjami mąkę, cały czas mieszaj, aby nie zrobiły się kluski. Gdy osiągniesz jednolitą masę dolewaj pomału mleko, dzięki ciągłemu mieszaniu połącz zasmażkę z płynem. Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję gęstej śmietany zdejmij rondel z ognia i dopraw sos do smaku.
Podanie:
Sos ten służy przede wszystkim jako podstawa do zapiekanek. Możemy go użyć do lazanii, zapiekanych warzyw czy mięs. Dzięki rozmaitym dodatkom może również stać się ciekawym urozmaiceniem klasycznych potraw.

sos beszamelowy, sos beszamel, sos beszamel przepis, sos do przekąsek, sos beszamelowy lasagne
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: ocado.com
Zobacz także