Sos beszamelowy

Sos beszamelowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 5 dkg masła, dwie łyżki mąki pszennej, 150 mililitrów mleka w temperaturze pokojowej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
Kuchnia francuska
Wielkość przygotowywanej potrawy 175 mililitrów sosu
Kategoria sos, dodatek
Metoda gotowania zasmażanie i gotowanie
Ilość kalorii 520

sos beszamelowyWykonanie:

W rondelku rozpuść masło. Pamiętaj, że temperatura topnienia nie powinna być wysoka, masło powinno się stopić, a nie usmażyć. Do płynnego masła dosypuj porcjami mąkę, cały czas mieszaj, aby nie zrobiły się kluski. Gdy osiągniesz jednolitą masę dolewaj pomału mleko, dzięki ciągłemu mieszaniu połącz zasmażkę z płynem. Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję gęstej śmietany zdejmij rondel z ognia i dopraw sos do smaku.

Podanie:

Sos ten służy przede wszystkim jako podstawa do zapiekanek. Możemy go użyć do lazanii, zapiekanych warzyw czy mięs. Dzięki rozmaitym dodatkom może również stać się ciekawym urozmaiceniem klasycznych potraw.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ocado.com

Polecamy Ci również

Zobacz także