Sos chrzanowy

Sos chrzanowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 gram masła, 50 gram mąki, 50 ml śmietany, 100 ml bulionu warzywnego, 2 łyżeczki chrzanu „słoikowego”, łyżeczka świeżego startego chrzanu, sól i pieprz
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 200 ml
Kategoria sos do mięs
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 380

sos chrzanowyWykonanie:

Masło rozpuść w rondelku i wsyp do niego mąkę, wymieszaj dokładnie i powoli dodawaj bulion, cały czas mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gdy płyn będzie miał jednolitą konsystencję dodaj całą porcję chrzanu i wymieszaj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut.

Podanie:

Sos chrzanowy jest klasycznym polskim sosem podawanym do wszelkich mięso duszonych. Przede wszystkim jednak do wołowiny i ozorków.  Jednak można nim urozmaicić wszelkie mięsa, które nie są przygotowane w zbytnio dominujący smakowo sposób.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: savorynotebook.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także