Sos chrzanowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 50 gram masła, 50 gram mąki, 50 ml śmietany, 100 ml bulionu warzywnego, 2 łyżeczki chrzanu „słoikowego”, łyżeczka świeżego startego chrzanu, sól i pieprz |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 200 ml |
Kategoria | sos do mięs |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 380 |
Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku i wsyp do niego mąkę, wymieszaj dokładnie i powoli dodawaj bulion, cały czas mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gdy płyn będzie miał jednolitą konsystencję dodaj całą porcję chrzanu i wymieszaj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut.
Podanie:
Sos chrzanowy jest klasycznym polskim sosem podawanym do wszelkich mięso duszonych. Przede wszystkim jednak do wołowiny i ozorków. Jednak można nim urozmaicić wszelkie mięsa, które nie są przygotowane w zbytnio dominujący smakowo sposób.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: savorynotebook.blogspot.com
Zobacz także