Sos czosnkowy

Sos czosnkowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 50 gram majonezu, 50 gram jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina ostrej czerwonej papryki, opcjonalnie natka pietruszki
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 100 gram sosu
Kategoria sos, dip
Ilość kalorii 350

sos czosnkowyWykonanie:

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu i papryki. Ewentualnie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Odstaw do lodówki do przegryzienia się smaków.

Podanie:

Sos ten jest klasycznym sosem czosnkowym. Można go przyrządzić używając także gęstej kwaśnej śmietany, serka homogenizowanego lub serka mascarpone. Wpływa to zarówno na jego ostateczną konsystencję, ale na smak i kaloryczność. Natka pietruszki dodawana do sosu czosnkowego znacznie niweluje jego zapachowe właściwości.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: simplerecipes.net

Polecamy Ci również

Zobacz także