Sos do gołąbków

0
Sos do gołąbków
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 4 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 koncentratu, 200 ml bulionu warzywnego – najlepiej aby był to wywar z duszenia gołąbków lub woda po parzeniu kapusty, pieprz, sól, odrobina ostrej papryki, szczypta cukru, łyżka słodkiej śmietany
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria sos
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 95

Wykonanie:

Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaj mąkę i zrób z niej zasmażkę. Dodaj około 100 ml używanego płynu (bulion, wywar, woda) i dokładnie wymieszaj, dodaj koncentrat lub przecier pomidorowy, rozprowadź go w powstałym sosie i dolewaj stopniowo wodę, w takiej ilości by uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru. Zabiel śmietaną.

sos do gołąbków

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cookingcaveman.tumblr.com

Polecamy Ci również

Zobacz także