Sos grzybowy

Sos grzybowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg świeżych grzybów leśnych, 2 cebule, łyżka masła, 50 ml śmietanki, sól, pieprz i papryka do smaku
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 200 ml
Kategoria sos, dodatek do dań, sos do makaronu
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 90

sos grzybowyWykonanie:

Grzyby oczyść i pokrój na niewielkie kawałki, zalej wodą w ilości zakrywającej całość grzybów i gotuj na niewielkim ogniu przez około 25 minut. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, dodaj do niej odcedzone grzyby, wymieszaj i przesmaż przez chwilę. Następnie dodaj śmietankę zahartowaną odrobiną wody, w której gotowały się grzyby. Dopraw wszystko do smaku i duś jeszcze przez chwilę.

Podanie:

Podstawowy sos grzybowy pasuje tak naprawdę do wszystkiego. Można go doprawić dodając natkę pietruszki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ww-recipes.net

Polecamy Ci również

Zobacz także