Sos grzybowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg świeżych grzybów leśnych, 2 cebule, łyżka masła, 50 ml śmietanki, sól, pieprz i papryka do smaku |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 200 ml |
Kategoria | sos, dodatek do dań, sos do makaronu |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 90 |
Wykonanie:
Grzyby oczyść i pokrój na niewielkie kawałki, zalej wodą w ilości zakrywającej całość grzybów i gotuj na niewielkim ogniu przez około 25 minut. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, dodaj do niej odcedzone grzyby, wymieszaj i przesmaż przez chwilę. Następnie dodaj śmietankę zahartowaną odrobiną wody, w której gotowały się grzyby. Dopraw wszystko do smaku i duś jeszcze przez chwilę.
Podanie:
Podstawowy sos grzybowy pasuje tak naprawdę do wszystkiego. Można go doprawić dodając natkę pietruszki.

sos grzybowy, sos grzybowy do mięsa, sos grzybowy kalorie, jaki sos, jaki sos do mięs, sos grzybowy do makaronu
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: ww-recipes.net
Zobacz także