Sos koperkowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 300 ml bulionu warzywnego, pęczek koperku, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | sos |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 110 |
Wykonanie:
Bulion podgrzej w małym rondelku, dodaj posiekany koperek. Następnie zrób zaklepkę z mąki i wody, zapraw ją dwiema łyżkami ciepłego bulionu, wymieszaj wszystko razem i dodaj do rondelka. Mieszając doprowadź do jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Podanie:
Sos koperkowy jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków czy ryżu oraz potraw mięsnych. Doskonale komponuje się z gotowaną wołowiną. Nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić sos koperkowy właśnie na bulionie wołowym, dzięki czemu sos nabierze jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

sos koperkowy, dip koperkowy, sos koperkowy do ryby, sos koperkowy przepis, jak zrobić sos koperkowy, przepis na sos koperkowy
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: thebatterbaker.blogspot.com
Zobacz także