Sos musztardowy

Sos musztardowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 0,5 litra bulionu warzywnego, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, pól szklanki śmietany
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 750 ml
Kategoria sos, dodatek do mięs
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 215

sos musztardowyWykonanie:

Bulion zagotuj, wcześniej odlej około pół szklanki i w niej rozrób łyżkę mąki na jednolitą masę. Do gotującego się bulionu dodaj musztardę i śmietanę, wymieszaj dokładnie, dodaj zaklepkę z mąki, sól, pieprz i ponownie wymieszaj. Doprowadź do zagotowania i ewentualnie duś na niewielkim ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając.

Uwaga

Śmietana w sosie nie jest konieczna, zwiększa kaloryczność, a poza tym potrafi się zwarzyć, także lepiej delikatnie się z nią obchodzić.

Podanie:

Ten sos musztardowy pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie wieprzowych. Doskonale sprawdzi się przy szynkach i łopatce. Z powodzeniem możemy użyć go również do dziczyzny oraz wszelkich ostrzejszych kasz.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: simplyrecipes.com

Polecamy Ci również

Zobacz także