Sos pieczarkowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma pieczarek, dwie cebule, pęczek natki pietruszki, 150 ml słodkiej śmietanki, sól, pieprz, papryka czerwona, uniwersalna przyprawa warzywna, 50 gram masła |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | sos, baza do innych potraw |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 120 |
Wykonanie:
Pieczarki oczyść i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj na niewielkie kawałki. Masło rozpuść w rondlu, dodaj do niego cebulę i delikatnie ją zeszklij. Dodaj pieczarki i duś na małym ogniu. Gdy pieczarki puszczą całą wodę dopraw je do smaku solą, pieprzem, szczyptą ostrej czerwonej papryki i uniwersalną przyprawą warzywną, podduś jeszcze chwilę. Dodaj śmietankę, nie doprowadź do wrzenia i zważenia się śmietanki. Gotowy sos posyp natką pietruszki.
Podanie:
Klasyczny sos pieczarkowy jest bardzo smacznym, a jednocześnie szybkim i prostym daniem. Możemy go podać jako sos do makaronu, lub użyć jako dodatek do mięsa. Doskonale sprawdzi się przy kotletach schabowych i mielonych, pasuje również do kurczaka. Bez wątpienia robiąc ten sos możemy urozmaicić każde danie.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także