Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma pieczarek, dwie cebule, pęczek natki pietruszki, 150 ml słodkiej śmietanki, sól, pieprz, papryka czerwona, uniwersalna przyprawa warzywna, 50 gram masła
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria sos, baza do innych potraw
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 120

sos pieczarkowyWykonanie:

Pieczarki oczyść i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj na niewielkie kawałki. Masło rozpuść w rondlu, dodaj do niego cebulę i delikatnie ją zeszklij. Dodaj pieczarki i duś na małym ogniu. Gdy pieczarki puszczą całą wodę dopraw je do smaku solą, pieprzem, szczyptą ostrej czerwonej papryki i uniwersalną przyprawą warzywną, podduś jeszcze chwilę. Dodaj śmietankę, nie doprowadź do wrzenia i zważenia się śmietanki. Gotowy sos posyp natką pietruszki.

Podanie:

Klasyczny sos pieczarkowy jest bardzo smacznym, a jednocześnie szybkim i prostym daniem. Możemy go podać jako sos do makaronu, lub użyć jako dodatek do mięsa. Doskonale sprawdzi się przy kotletach schabowych i mielonych, pasuje również do kurczaka. Bez wątpienia robiąc ten sos możemy urozmaicić każde danie.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ww-recipes.net

Polecamy Ci również

Zobacz także