Sos pomidorowy

Sos pomidorowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Kilogram dojrzałych pomidorów lub pół litra przecieru pomidorowego, cebula, łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano, ząbek czosnku, łyżeczka cukru, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 300 ml sosu
Kategoria sos, sos do makaronów
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 120

sos pomidorowyWykonanie:

Jeśli używasz świeżych pomidorów to najpierw sparz je i obierz ze skórki, następnie pokrój w niewielkie kawałki.
Na maśle lub oliwie zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, duś na niewielkim ogniu, dopraw do smaku roztartymi ziołami, solą, pieprzem i papryką, posmakuj i ewentualną kwaśność zredukuj cukrem. Gotuj przez kilka minut, tak by wyparował nadmiar wody, a sos nabrał odpowiedniej konsystencji.

Podanie:

Taki sos pomidorowy jest podstawowym sosem do makaronów, mięsa czy zapiekanek. Dzięki jednemu uniwersalnemu przepisowi jesteśmy w stanie wykorzystać efekt do nieograniczonej ilości dań.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: stephaniecooks.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także