Sos pomidorowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Kilogram dojrzałych pomidorów lub pół litra przecieru pomidorowego, cebula, łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano, ząbek czosnku, łyżeczka cukru, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 300 ml sosu |
Kategoria | sos, sos do makaronów |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 120 |
Wykonanie:
Jeśli używasz świeżych pomidorów to najpierw sparz je i obierz ze skórki, następnie pokrój w niewielkie kawałki.
Na maśle lub oliwie zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, duś na niewielkim ogniu, dopraw do smaku roztartymi ziołami, solą, pieprzem i papryką, posmakuj i ewentualną kwaśność zredukuj cukrem. Gotuj przez kilka minut, tak by wyparował nadmiar wody, a sos nabrał odpowiedniej konsystencji.
Podanie:
Taki sos pomidorowy jest podstawowym sosem do makaronów, mięsa czy zapiekanek. Dzięki jednemu uniwersalnemu przepisowi jesteśmy w stanie wykorzystać efekt do nieograniczonej ilości dań.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: stephaniecooks.blogspot.com
Zobacz także