Sos pomidorowy do pizzy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | puszka rozdrobnionych pomidorów bez skóry, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki keczupu, sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka. Opcjonalnie szczypta cukru. |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 200 ml sosu |
Kategoria | sos |
Metoda gotowania | smażenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 95 |
Wykonanie:
Na oliwie usmaż bardzo drobno posiekaną cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż przez minutę i dodaj pomidory oraz keczup. Wymieszaj wszystko i duś na małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy i wystudź.
Uwaga
Cukier dodajemy do sosu tylko w przypadku dość kwaśnych pomidorów. Jeśli smakuje nam sos bez dodatku cukru to powinniśmy pominąć ten składnik.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: knowledgera-theworld.blogspot.com
Zobacz także