Sos serowy

Sos serowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pełna łyżka masła, pełna łyżka mąki, 50 ml śmietanki, 200 ml gorącego mleka, 50 gram sera ementaler, 50 gram sera radamer, sól, pieprz, szczypta papryki ostrej
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria sos, dodatek do dań głównych, sos do makaronu
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 270

Wykonanie:

W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj na jednolitą masę, wlej gorące mleko i śmietankę, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj przyprawy i sery starte na drobnej tarce, wymieszaj wszystko i podgrzewaj tak długo, aż sery się rozpuszczą.

sos serowy

Oceń artykuł
4,00 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: seriouseats.com

Polecamy Ci również

Zobacz także