Sos słodko-kwaśny
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | papryka żółta i czerwona, cebula, ząbek czosnku, 10 dkg kukurydzy konserwowej razem z zalewą, 5 plastrów ananasa, 100 ml syropu ananasowego (zalewa z puszki), 2 marchewki, 200 ml przecieru pomidorowego, łyżeczka octu winnego, pół łyżeczki curry, ostra papryczka chilli, sól i pieprz, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia |
Kuchnia | orientalna, uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | sos, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 81 |
Wykonanie:
Najpierw przygotuj wszystkie warzywa, gdyż sekretem przygotowania dobrego sosu jest odpowiednia długość smażenia poszczególnych warzyw. Cebulę pokrój w niewielkie piórka, paprykę i marchewkę w słupki, ananasa w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzej oliwę, kiedy będzie bardzo gorąca wrzuć cebulę, po minucie dodaj marchewkę, przemieszaj i smaż około 3 minut. Następnie dodaj paprykę, po 2 minutach kukurydzę i po kolejnych 2 minutach ananasa. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy oprócz octu winnego oraz przecier pomidorowy i syrop z ananasa. Duś pod przykryciem około 8 minut. Z mąki ziemniaczanej zrób zaklepkę, zahartuj ją odrobiną gorącego sosu i dodaj do potrawy po czym dokładnie wymieszaj, wlej łyżkę octu i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Sos słodko-kwaśny, aż prosi się o podanie go z kurczakiem i ryżem. Jednak pasuje także do wieprzowiny i makaronu ryżowego, dlatego wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i fantazji.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: seriouseats.com
Zobacz także