Sos śmietanowy
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 250 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietanki słodkiej, 50 gram masła, łyżka mąki pszennej, przyprawy |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 400 ml sosu |
Kategoria | sos, dodatek do dań, dodatek do makaronu |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 180 |
Wykonanie:
Bulion podgrzej w garnuszku. W rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę, rozprowadź ją dokładnie by nie powstały kluski i przesmaż do czasu, aż mieszanka osiągnie złoty kolor. Dodaj bulion i wymieszaj dokładnie. Śmietankę zahartuj niewielką ilością gorącego bulionu i stopniowo dodawaj do sosu, cały czas mieszaj. Gotuj około 7 minut, aż część płynu odparuje.
Dopraw do smaku dowolnymi przyprawami.
Podanie:
Taki sos doskonale nadaje się do makaronu, jak wszelkich zapiekanek. Najlepiej smakuje doprawiony sporą ilością czosnku i ziół prowansalskich. W takim sosie możemy również przygotować kurczaka czy krewetki, a na pewno wszyscy będą zaskoczeni.

jaki sos do makaronu, sos śmietanowy, sos do makaronu, sos śmietanowy przepis, sos do makaronu prosty
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: simplebites.net
Zobacz także