Sos śmietanowy

Sos śmietanowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250 ml bulionu warzywnego, 250 ml śmietanki słodkiej, 50 gram masła, łyżka mąki pszennej, przyprawy
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 400 ml sosu
Kategoria sos, dodatek do dań, dodatek do makaronu
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 180

makaron z sosem śmietanowymWykonanie:

Bulion podgrzej w garnuszku. W rondlu rozpuść masło i wsyp mąkę, rozprowadź ją dokładnie by nie powstały kluski i przesmaż do czasu, aż mieszanka osiągnie złoty kolor. Dodaj bulion i wymieszaj dokładnie. Śmietankę zahartuj niewielką ilością gorącego bulionu i stopniowo dodawaj do sosu, cały czas mieszaj. Gotuj około 7 minut, aż część płynu odparuje.
Dopraw do smaku dowolnymi przyprawami.

Podanie:

Taki sos doskonale nadaje się do makaronu, jak wszelkich zapiekanek. Najlepiej smakuje doprawiony sporą ilością czosnku i ziół prowansalskich. W takim sosie możemy również przygotować kurczaka czy krewetki, a na pewno wszyscy będą zaskoczeni.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: simplebites.net

Polecamy Ci również

Zobacz także