Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 400 gram makaronu sphagetti, 400 gram chudej mielonej wołowiny, 300 gram pomidorów w puszcze, 150 ml przecieru pomidorowego, 1 marchewka, 2 niewielkie łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżeczka cukru, oliwa z oliwek, zioła: bazylia, oregano, 50 gram parmezanu
Kuchnia włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie obiadowe, danie główne, makarony, kolacja
Metoda gotowania smażenie, duszenie, gotowanie
Ilość kalorii 530

spaghetti bolognese

Wykonanie:

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy, dodaj do niej wołowe mięso mielone
i smaż. Seler naciowy i marchewkę pokrój
w drobną kostkę lub słupki, dodaj do mięsa. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do całości. Gdy odparuje woda, dodaj rozdrobnione pomidory w puszcze i przecier pomidorowy. Pod koniec dopraw do smaku odrobiną cukru, solą
i pieprzem oraz dużą ilością bazylii i oregano. Makaron ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy. Podawaj makaron z sosem oprószony parmezanem.

Podanie:

Są różne szkoły przygotowywania sosu bolognese, jedna z nich mówi o osobnym przygotowaniu mięsa i sosu i wymieszaniu ich dopiero przed spożyciem. Warto spróbować tego procesu wykonania by znaleźć najlepszy dla siebie sos.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: just-school-dinners.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także