Spaghetti bolognese
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 400 gram makaronu sphagetti, 400 gram chudej mielonej wołowiny, 300 gram pomidorów w puszcze, 150 ml przecieru pomidorowego, 1 marchewka, 2 niewielkie łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżeczka cukru, oliwa z oliwek, zioła: bazylia, oregano, 50 gram parmezanu |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie obiadowe, danie główne, makarony, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie, gotowanie |
Ilość kalorii | 530 |
Wykonanie:
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy, dodaj do niej wołowe mięso mielone
i smaż. Seler naciowy i marchewkę pokrój
w drobną kostkę lub słupki, dodaj do mięsa. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do całości. Gdy odparuje woda, dodaj rozdrobnione pomidory w puszcze i przecier pomidorowy. Pod koniec dopraw do smaku odrobiną cukru, solą
i pieprzem oraz dużą ilością bazylii i oregano. Makaron ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy. Podawaj makaron z sosem oprószony parmezanem.
Podanie:
Są różne szkoły przygotowywania sosu bolognese, jedna z nich mówi o osobnym przygotowaniu mięsa i sosu i wymieszaniu ich dopiero przed spożyciem. Warto spróbować tego procesu wykonania by znaleźć najlepszy dla siebie sos.

Spaghetti bolognese, prawdziwe spaghetti bolognese, spaghetti bolognese przepis, sos bolognese, spaghetti bolognese kalorie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: just-school-dinners.co.uk
Zobacz także