Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki opakowanie makaronu spaghetti - 500 gram, 150 gram chudego boczku wędzonego, 4 żółtka, 250 mililitrów słodkiej śmietanki, może być kremówka, ząbek czosnku, 50 gram parmezanu, przyprawy: pieprz, sól, rozmaryn, papryka ostra,
Kuchnia włoska
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, kolacja,
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 550

Wykonanie:

Makaron ugotuj. Boczek pokrój w bardzo cienkie plasterki i podsmaż tak by go zrumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przemieszaj i dodaj połowę śmietanki i rozmaryn. Ciągle mieszaj by nie zrobiły się grudki. Żółtka wymieszaj zresztą śmietanki oraz parmezanem. Powstałą masę wlewaj powoli na patelnię, ciągle mieszaj nie dopuszczając do wrzenia. Wymieszaj sos z makaronem.

Spaghetti Carbonara - zdjęcie 1

Podanie:

Do sosu Carbonara można też użyć serka mascarpone, będzie o wiele bardziej kremowe, ale również kaloryczne.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Mattes Boch, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także