Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 25 dkg makaronu spaghetti, puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka pomidorów rozdrobnionych, cebula, 2 ząbki czosnku, odrobina chilli, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz, bazylia, oliwa do smażenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 2 porcje
Kategoria danie główne, danie z makaronu
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 340

spaghetti z tuńczykiemWykonanie:

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pomidory, sól, pieprz, cukier
i chilli. Duś około 5 minut, aż sos zgęstnieje, dodaj do niego rozdrobnionego tuńczyka i wymieszaj. Dodaj do sosu ugotowany na półtwardo makaron, wymieszaj i trzymaj na gazie jeszcze około 2 minuty. Dodaj świeżą bazylię.

Podanie:

Jest to bardzo szybkie danie, które można zrobić w kilka chwil, jednak trzeba mieć świadomość, że tuńczyk na ciepło smakuje bardzo specyficznie i nie każdy go lubi. Dlatego warto potrawę doprawić dość intensywnie.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: opensourcefood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także