Stek z łososia zapiekany w szynce parmeńskiej

0
Stek z łososia zapiekany w szynce parmeńskiej

Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia w pergaminie, na postumencie kremowego truflowego risotta, okryty ciepłą sałatką ze szpinaku i fenkułu w winnym sosie z suszonych pomidorów.

Składniki:

  • stek z łososia zapiekany w szynce parmeńskiej2 plastry szynki parmeńskiej
  • kilka listków świeżej szałwii,
  • 260g łososia,
  • 80g cebuli,
  • 200g bulionu warzywnego,
  • 100ml białego wina,
  • ocet winny Kamis,
  • 200g risotto,
  • 80g parmezanu,
  • ½ masła
  • 1 łyżka pasty truflowej,
  • garść szpinaku świeżego,
  • 1 szt. fenkuł (koper włoski),
  • 70g suszonych pomidorów,
  • 100ml śmietany 36%,
  • bazylia Kamis,
  • kolendra Kamis,
  • sól prowansalska Kamis,
  • pieprz kolorowy w młynku Kamis.

Sposób przyrządzania:

Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjmujemy ości, następnie kroimy go na steki. Wykrojony stek doprawiamy, następnie zawijamy w plaster szynki parmeńskiej, pomiędzy który wkładamy listek szałwii. Łososia układamy na pergaminie, na który wlewamy odrobinę białego wina, później formujemy z pergaminu foremkę, którą spinamy – ważne, aby pozostało trochę wolnej przestrzeni. Wkładamy do pieca do zapieczenia. W garnku przesmażamy cebulę na złoto, do której dodajemy ziarna risotta. Delikatnie przesmażamy, często mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka, następnie zalewamy bulionem warzywnym - risotto wchłania cały wywar. Gdy ryż zaczyna robić się miękki dolewamy białe wino, po chwili dodajemy masło i pastę truflową, wykańczamy startym parmezanem, doprawiamy do smaku. Koper włoski szatkujemy na cienkie kawałki, następnie parzymy go we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażamy na maśle, dodając liście szpinaku, doprawiamy do smaku. W oddzielnym garnku przesmażamy drobno posiekaną cebulę, zalewamy białym winem, następnie redukujemy dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotowujemy doprawiamy do smaku, miksujemy i przecedzamy przez sito.

 

 

 

 

 

 

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Jarosław Uściński, Szef Kuchni restauracji Moonsfera

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Pierwsze Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także