Strogonow

Strogonow
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg wołowiny, najlepiej polędwicy, pół kilograma pieczarek, 2 cebule, czerwona papryka, 4 łyżki mąki, 250 ml słodkiej śmietanki, 50 gram masła, łyżka koncentratu pomidorowego, sól i pieprz, ostra papryka
Kuchnia rosyjska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, kolacja, danie obiadowe,
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 260

Wykonanie:

Pieczarki oczyść i podziel na kapelusze i nóżki. Nóżki zalej szklanką wody i zagotuj, wywar ten posłuży Ci zamiast bulionu. Kapelusze pokrój w plasterki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Mięso oczyść z włókien, pokrój w sporą kostkę, oprósz mąką i wrzuć na roztopione masło. Obsmaż
z każdej strony. Dodaj cebulę i pieczarki, wymieszaj. Podduś do chwili, aż pieczarki puszczą wodę. Dodaj paprykę, gdy się poddusi dolej wywar z pieczarek. Po kilku minutach dodaj śmietanę
i koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku i duś jeszcze przez kwadrans nie dopuszczając do zagotowania.

mięso na strogonow

Podanie:

Ten przepis na strogonow jest jednym z wielu, jednak ta wersja jest niesamowicie smaczna i przede wszystkim sprawdzona. Strogonow podawać można w wydrążonych chlebkach lub dużych bułkach, bądź w bulionówkach z chrupiącym pieczywem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Pittaya Sroilong, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także