Strudel ze szpinakiem i jajkiem

0
Strudel ze szpinakiem i jajkiem

strudel ze szpinakiem i jajkiemSkładniki:

  • 500 g mąki,
  • opakowanie drożdży instant,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 350 g świeżego szpinaku,
  • 2 cebule,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki oleju,
  • żółtko do posmarowania,
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
  • sól morska,
  • pieprz kolorowy.

Sposób przyrządzania:

Do miski z mąką wsyp drożdże, sól i cukier. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj do miski z mąką razem z masłem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę pokrój, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj oczyszczony szpinak, smaż razem 3 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, pieprzem i solą. Ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj na prostokąt. Na środkowej części ułóż połowę szpinaku, następnie jajka i resztę szpinaku, boczne części zawiń do góry i sklej. Można też ciasto ozdobnie zapleść. Przełóż strudel na blachę, posmaruj rozmąconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 minut.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także