Strudel ze szpinakiem i jajkiem

Składniki:
- 500 g mąki,
- opakowanie drożdży instant,
- szklanka ciepłego mleka,
- 1 jajo,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- ½ łyżeczki cukru,
- 350 g świeżego szpinaku,
- 2 cebule,
- 4 jaja ugotowane na twardo,
- 3 łyżki oleju,
- żółtko do posmarowania,
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią,
- sól morska,
- pieprz kolorowy.
Sposób przyrządzania:
Do miski z mąką wsyp drożdże, sól i cukier. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj do miski z mąką razem z masłem. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę pokrój, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj oczyszczony szpinak, smaż razem 3 minuty. Zdejmij z ognia, dopraw suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, pieprzem i solą. Ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj na prostokąt. Na środkowej części ułóż połowę szpinaku, następnie jajka i resztę szpinaku, boczne części zawiń do góry i sklej. Można też ciasto ozdobnie zapleść. Przełóż strudel na blachę, posmaruj rozmąconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 35 minut.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także