Surówka z białej kapusty
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma kapusty białej, 1 marchewka, mała cebula, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | surówka, dodatek, przekąska, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Ilość kalorii | 67 |
Wykonanie:
Kapustę posiekaj na dość drobne kawałeczki albo zetrzyj na tarce. Cebulkę posiekaj bardzo drobno, marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj wszystkie składniki. Przygotuj sos z oliwy, soku z cytryny, łyżki wody, soli, pieprzu i cukru, zalej nim warzywa, wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
Uwaga
Surówka z białej kapusty jest głównym składnikiem klasycznego bukietu surówek. Dla urozmaicenia smaku można dodać do sosu również odrobinę octu. Większość osób nie uznaje oliwy z oliwek, gdyż nadaje ona charakterystyczny posmak, dlatego można zamiast niej użyć innego tłuszczu, który nie jest zbytnio inwazyjny w kwestii smaku.

surówka z białej kapusty, surówka z białej kapusty colesław, przepisy kulinarne surówka z białej kapusty, surówki
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: yourlifeafter25.com
Zobacz także