Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma kapusty białej, 1 marchewka, mała cebula, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria surówka, dodatek, przekąska, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Ilość kalorii 67

Wykonanie:

Kapustę posiekaj na dość drobne kawałeczki albo zetrzyj na tarce. Cebulkę posiekaj bardzo drobno, marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj wszystkie składniki. Przygotuj sos z oliwy, soku z cytryny, łyżki wody, soli, pieprzu i cukru, zalej nim warzywa, wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.

surówka z białej kapusty

Uwaga

Surówka z białej kapusty jest głównym składnikiem klasycznego bukietu surówek. Dla urozmaicenia smaku można dodać do sosu również odrobinę octu. Większość osób nie uznaje oliwy z oliwek, gdyż nadaje ona charakterystyczny posmak, dlatego można zamiast niej użyć innego tłuszczu, który nie jest zbytnio inwazyjny w kwestii smaku.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: yourlifeafter25.com

Polecamy Ci również

Zobacz także