Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma kapusty czerwonej, jedno duże lub dwa małe jabłka, cebula, sól, połowa cytryny, odrobina cukru, dwie łyżki oliwy z oliwek, pieprz
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria surówka
Metoda gotowania parzenie
Ilość kalorii 65

Wykonanie:

Kapustę posiekaj na drobne wiórki i posól, wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut. W garnku
z nakładką do gotowania na parze zagotuj wodę i w sitku umieść kapustę. Sparz ją przez około minutę, i pozostaw do wystudzenia. Jabłka zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny. Cebulę bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj sparzoną kapustę z jabłkiem i cebulką, wymieszaj, dopraw pieprzem
i ewentualnie solą bądź cukrem, skrop oliwą z oliwek i ostaw na chwilę do lodówki.

surówka z czerwonej kapusty

Podanie:

Surówka z kapusty czerwonej doskonale smakuje właśnie po sparzeniu dość twardego warzywa. Możemy tego nie robić, lecz wtedy najlepiej aby gotowa surówka spędziła przynajmniej godzinę
w lodówce. Ten smak surówki doskonale pasuje do bardziej wykwintnych dań obiadowych, jednak możemy ją podać
w sumie do każdego mięsa. Najlepiej jednak zestawić ją z mięsem z indyka
w wersji słodkiej lub z chudą wieprzowiną czy królikiem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: eatingrichly.com

Polecamy Ci również

Zobacz także