Surówka z kapusty pekińskiej
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | niewielka kapusta pekińska, mała cebulka, marchewka, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | surówka, dodatek, przekąska, danie wegetariańskie, danie dietetyczne |
Ilość kalorii | 90 |
Wykonanie:
Kapustę pekińską posiekaj na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj warzywa w misce i polej sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw.
Podanie:
Surówkę tę można urozmaicić dodając potarte jabłko, dzięki czemu nabierze ona nieco bardziej słodko-kwaśnego smaku.
Uwaga
Surówkę przed podaniem najlepiej chłodzić przez przynajmniej pół godziny. Dzięki temu nabierze bardziej wyrazistego smaku.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: zakkalife.blogspot.com
Zobacz także