Surówka z selera
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 25 dkg korzenia selera, 2 średnie jabłka, mandarynka lub połówka pomarańczy, łyżka rodzynków, 2-3 łyżki majonezu, sól |
Kuchnia | uniwersalna, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | surówka, bukiet surówek |
Ilość kalorii | 110 |
Wykonanie:
Rodzynki zalej wrzątkiem do ich poziomu. Seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj. Pomarańczę albo mandarynkę podziel na łuski, pokrój na niewielkie części i dodaj do selera i jabłka. Rodzynki odcedź z pozostałej wody, dodaj do surówki, posól i wymieszaj z majonezem.
Podanie:
To połączenie smaków na pozór wydaje się dziwne, jednak smak jest zaskakująco dobry. Warto podać tę surówkę do wszelkich dań z drobiu i mięs przygotowywanych na słodko.

surówka z selera, surówka z selera surowego, surówka z selera naciowego, surówka do obiadu, jaka surówka na obiad
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: wednesdaychef.typepad.com
Zobacz także