Świąteczna karpatka

Składniki:
cukier puder - 2 łyżki,
- mąka ziemniaczana - 5 łyżek,
- mąka tortowa - 5 łyżek,
- cukier waniliowy - 16 g,
- cukier - 3/4 szklanki,
- mleko - 3 szklanki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- jajka - 9 szt,
- mąka pszenna - 1 szklanka,
- masło - 1 kostka,
- woda - 1 szklanka.
Przygotowanie:
Przygotować składniki na krem i na ciasto. Następnie masło wyjąć wcześniej z lodówki. Masło - pół kostki rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę pszenną - 1 szklanka z mąką ziemniaczaną - 5 łyżek i ucierać energicznie do powstania gęstej i jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka - 5 sztuk, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, może to być margaryna lub masło i obsypać mąką pszenną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30-40 minut, nie wyjmować ciasta z piekarnika, wystudzić je uchylając piekarnik. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Ostudzić oba ciasta i wykonać krem, w tym celu zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem - pół kostki. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami - 4 sztuki i mąką tortową - 5 łyżek, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na pierwszy upieczony wcześniej placek przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.

karpatka, karpatka ciasto, karpatka przepis, karpatka krem, karpatka kalorie, karpatka doskonała
Autor: partyka16
Zobacz także