Świąteczna karpatka

0
Świąteczna karpatka

Składniki:

  • karpatkacukier puder - 2 łyżki,
  • mąka ziemniaczana - 5 łyżek,
  • mąka tortowa - 5 łyżek,
  • cukier waniliowy - 16 g,
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • mleko - 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • jajka - 9 szt,
  • mąka pszenna - 1 szklanka,
  • masło - 1 kostka,
  • woda - 1 szklanka.

Przygotowanie:

Przygotować składniki na krem i na ciasto. Następnie masło wyjąć wcześniej z lodówki. Masło - pół kostki rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę pszenną - 1 szklanka z mąką ziemniaczaną - 5 łyżek i ucierać energicznie do powstania gęstej i jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka - 5 sztuk, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, może to być margaryna lub masło i obsypać mąką pszenną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30-40 minut, nie wyjmować ciasta z piekarnika, wystudzić je uchylając piekarnik. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Ostudzić oba ciasta i wykonać krem, w tym celu zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem - pół kostki. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami - 4 sztuki i mąką tortową - 5 łyżek, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Gorący krem wylać na pierwszy upieczony wcześniej placek przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także