Świąteczne buziaczki

0
Świąteczne buziaczki

świąteczne buziaczkiSkładniki:

  • 1 margaryna,
  • 10 dkg chałwy waniliowej,
  • 25 dkg  mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1/2 czekolady gorzkiej Wedel,
  • polewa spożywcza wielokolorowa.

Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, chałwę i śmietanę wymieszać mikserem, następnie wyłożyć na posypany mąką blat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włóżyć na godzinę do lodówki. Kolejny etap to: ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać różnymi foremkami ciasteczka (jak na zdjęciu).
Piec około 15-20 minut na  delikatny kolor. Ostatnią czynnoscią jest udekorowanie kolorową polewą ciasteczek według uznania. Roztopić czekoladę i zrobić łyżeczką ciemne oczka.

przygotowanie foremekgotowe surowe ciasteczkalukrowanie

ciasteczkaupieczone ciasteczka

Oceń artykuł
4,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Konstancja Ciepła

Polecamy Ci również

Zobacz także