Świąteczne buziaczki

Składniki:
- 1 margaryna,
- 10 dkg chałwy waniliowej,
- 25 dkg mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki śmietany,
- 1/2 czekolady gorzkiej Wedel,
- polewa spożywcza wielokolorowa.
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, chałwę i śmietanę wymieszać mikserem, następnie wyłożyć na posypany mąką blat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włóżyć na godzinę do lodówki. Kolejny etap to: ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać różnymi foremkami ciasteczka (jak na zdjęciu).
Piec około 15-20 minut na delikatny kolor. Ostatnią czynnoscią jest udekorowanie kolorową polewą ciasteczek według uznania. Roztopić czekoladę i zrobić łyżeczką ciemne oczka.

Autor: Konstancja Ciepła
Zobacz także