Świąteczne pierniczki

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 40 dag miodu,
- 40 dag cukru pudru,
- 20 dag margaryny,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao lub kawy zbożowej,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3-4 łyżki orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników.
Sposób przyrządzania:
W celu przyrządzenia smakowitych świątecznych pierniczków powinniśmy zacząć od rozpuszczenia masła
i podgrzania miodu. Następnie dodajemy wszystkie składniki ze sobą i mieszamy. Otrzymaną masę należy rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 8-10 minut. Pu upieczeniu dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także