Świąteczny sernik ze śmietany

Składniki:
polewa czekoladowa biała -
1 opakowanie,- śmietana 18% duża - 3 szt,
- budyń śmietankowy - 2 szt,
- białka - 6 szt,
- proszek do pieczenia - 1 opakowanie,
- margaryna - 1 szt,
- żółtka - 6 szt,
- cukier puder - 1 szklanka,
- mąka - 3 szklanki,
- kakao do dekoracji - 2 łyżki.
Przygotowanie:
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Następnie z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść ciasto o gładkiej, jednolitej i delikatnej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i schłodzić przez kilka godzin ciasto w lodówce, wyjąć ciasto i podzielić ciasto na dwie równe połowy, jedną część równomiernie rozłożyć na blachę. Ubić białka dodając cukier puder dodać śmietany i budynie. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać na ciasto. Zetrzeć na wierzch drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok.50-60 min w temp.180-200 stopni. Wyjąć ciasto, ostudzić i z roztopionej białej czekolady wykonać białą szachownicę. Posypać kakao na wierzchu ciasta. Ostudzić ciasto i porcjować.

sernik, sernik przepis, świąteczne wypieki, świąteczne wypieki bożonarodzeniowe, świąteczne wypieki przepisy
Autor: partyka16
Zobacz także