Światowy Dzień Musztardy

Światowy Dzień Musztardy

Jest jednym z najpopularniejszych na świecie dodatków kulinarnych. Ma swoje muzeum, fankluby, newslettery, strony internetowe, fora dyskusyjne, sklepy i imponujące grono wielbicieli. Mało kto jednak wie, że istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków a w tym roku już po raz dwudziesty będzie obchodzone jej święto. Bohaterka kuchni świata - musztarda.

Kamis światowy dzień musztardyTrudno o lepszy pretekst i kontekst niż Światowy Dzień Musztardy, by przypomnieć wszystkim miłośnikom doskonałych smaków, że smak tkwi w szczegółach, a musztarda jest jego kwintesencją. Od dwudziestu już lat miłośnicy musztardy w pierwszą niedzielę sierpnia obchodzą święto swojego ulubionego dodatku. W tym roku Światowy Dzień Musztardy przypada na
7 sierpnia.
I choć święto  nadal największą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, warto włączyć się w tę wyjątkowo smakowitą ideę i sięgnąć po ulubiony smak musztardy. A jest w czym wybierać, bo oferta KAMIS to aż 18 smaków i rodzajów musztard oraz 3 linie opakowań tych produktów. A wśród nich:

Musztarda Sarepska - wśród innych musztard - zdecydowana faworyta. Kwintesencja tego, czym powinna i czym jest prawdziwa musztarda. Tradycyjna, wierna, niezastąpiona. Umiarkowanie ostra, gęsta, w stonowanej barwie z widocznymi ciemnymi kawałeczkami gorczycy. Po prostu doskonała. Do wszystkiego, na każdą okazję (kulinarną)

Musztarda Węgierska - dla wszystkich żądnych pikantnych wrażeń, za sprawą ostrej czerwonej papryki i dobrze dobranej porcji pieprzu czarnego. Doda temperamentu sosom, dipom, ….doskonały towarzysz wędlin, mięs i serów. (MOCNA)

Musztarda Francuska - klasyka w najlepszej wersji; grube ziarna doskonałej jakości gorczycy, harmonijna porcja przypraw Kamis i dodatek białego wina. Wytrawna i wyborna, do dań codziennych i na szczególne okazje. (ŁAGODNA)

Musztarda Rosyjska - bezkompromisowa w kwestii smaku. Ostra i wyjątkowa jak syberyjski klimat. Idealna do pikantnych sosów i dipów, a także do wędlin, mięs i serów. (MOCNA)

Musztarda Chrzanowa - łagodny wygląd, mocna osobowość. Dla lubiących dreszczyk zaskoczenia. Na oko delikatna, gęsta, kremowa; na smak - mocna, chrzanowa, korzenno-ziołowa. Dla wszystkich o zdecydowanych upodobaniach smakowych.

Musztarda Czosnkowa - poczujesz, że czujesz…czosnek. Wyraźny, charakterystyczny smak i taki sam aromat, który nie sposób pomylić z innym. Doskonała do wędlin, mięs i jako dodatek do sosów na zimno. Mocny argument dla potraw bez wyrazu.

Musztarda Delikatesowa harmonia smaku i urok tradycji. Łagodna, o gładkiej jednolitej konsystencji i wykwintnym słodkawo smaku z wyraźnie wyczuwalnym aromatem ziół. Dyskretna
i subtelna, delikatne podkreślenie smaku mięs, wędlin, serów.

Musztarda Grillowa - amatorka plenerowych imprez. Doskonała do dań z rusztu, ale nie tylko. Ostra z wyboru - za sprawą czarnej gorczycy i apetyczna z wyglądu - dzięki czerwonym płatkom słodkiej papryki. Jednym słowem - bez niej ani rusz(t)!

Musztarda Dijon produkowana jest we Francji i ma oryginalny smak "dijon". To klasyka francuskiego smaku i kwintesencja najdoskonalszej musztardy. Tajemnicza, gładka, kremowa z typowym ostrym, wyczuwalnie słonym smaku. Dla wielbicieli oryginalnych smaków Warto mieć pod ręką, gdy gra toczy się o smak - wędlin, mięs czy serów

Musztarda Miodowa - łagodne podejście do spraw kulinarnych. Delikatny, słodkawy smak i aromat miodu oraz garść subtelnych przypraw to jej niekwestionowane atuty. Dla smakoszy lubiących łagodne wersje kulinarnych przebojów.

Musztarda Ognista - dla poszukiwaczy kulinarnej adrenaliny, ognisty temperament w najlepszym smaku. A wszystko to za sprawą chili. Dobry z niej kompan zwłaszcza do łagodnych potraw.

Musztarda Bawarska o delikatnym aromacie i lekko słodkim smaku. Idealna na długie biesiadowanie przy stole, powstała z połączenia starannie wyselekcjonowanych gatunków łagodnej gorczycy. To doskonały dodatek do wędlin, pieczonych mięs, golonki, serów oraz sosów i marynat do mięs.

Musztarda Meksykańska dla wielbicieli ostrych smaków i zdecydowanych rozwiązań.  Gruboziarnista z dominującą nutą pieprzu cayenne i garścią ostrych przypraw stanowi mocny akcent dań głównych. Doskonała do gorących pieczonych mięs i zimnych wędlin.

musztarda bawarska
musztarda chrzanowa
musztarda czosnkowa
musztarda delikatesowa
musztarda Dijon
musztarda francuska
musztarda grillowa
musztarda meksykańska
musztarda miodowa
musztarda ognista
musztarda rosyjska
musztarda sarepska
musztarda węgierska

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Polecamy Ci również

Zobacz także