Szarlotka królewska

Szarlotka królewska
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia; Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 łyki cukru, 1 łyżka tartej bułki lub kaszy manny, 1 galaretka cytrynowa; Krem: 125 gram masła, 125 ml mleka, 3 łyżki cukru pudru, łyżka alkoholu, 1 łyżka soku z cytryny; Polewa czekoladowa: 10 dkg czekolady deserowej, 50 gram masła, 2 łyżki śmietany kremówki;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 22-24 cm
Kategoria deser, ciasto z owocami, szarlotka
Metoda gotowania smażenie, pieczenie
Ilość kalorii 420

szarlotka królewskaWykonanie:

Biszkopt: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodaj szczyptę soli. Kiedy białka będą ubite dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj. Po całkowitym połączeniu składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej do formy i piecz około 35 minut w 175 stopniach.
Masa jabłkowa: Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach. Przełóż starte jabłka na patelnię z grubym dnem i usmaż na rumiano. Dodaj cukier i tartą bułkę lub kaszę manną, wymieszaj. Na samym końcu dodaj galaretkę w proszku i mieszając doprowadź do jej rozpuszczenia. Masę wystudź.
Krem: Mleko zagotuj. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodawaj po łyżce gorącego mleka i cały czas ucieraj. Pod koniec procesu dodaj alkohol i sok z cytryny.
Polewa czekoladowa: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej i mieszając doprowadź do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Na upieczony biszkopt wyłóż zimne i częściowo zastygłe jabłka, na nie nałóż krem i ciasto oblej polewą czekoladową. Ciasto przed podaniem należy schłodzić.

Uwaga
Przepisów na szarlotkę królewską funkcjonuje kilkaset. Dlatego warto próbować i znaleźć ten odpowiedni dla siebie.

Oceń artykuł
3,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mojegotowanie.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także