Szarlotka królewska
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia; Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 łyki cukru, 1 łyżka tartej bułki lub kaszy manny, 1 galaretka cytrynowa; Krem: 125 gram masła, 125 ml mleka, 3 łyżki cukru pudru, łyżka alkoholu, 1 łyżka soku z cytryny; Polewa czekoladowa: 10 dkg czekolady deserowej, 50 gram masła, 2 łyżki śmietany kremówki; |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 22-24 cm |
Kategoria | deser, ciasto z owocami, szarlotka |
Metoda gotowania | smażenie, pieczenie |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodaj szczyptę soli. Kiedy białka będą ubite dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj. Po całkowitym połączeniu składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej do formy i piecz około 35 minut w 175 stopniach.
Masa jabłkowa: Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach. Przełóż starte jabłka na patelnię z grubym dnem i usmaż na rumiano. Dodaj cukier i tartą bułkę lub kaszę manną, wymieszaj. Na samym końcu dodaj galaretkę w proszku i mieszając doprowadź do jej rozpuszczenia. Masę wystudź.
Krem: Mleko zagotuj. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodawaj po łyżce gorącego mleka i cały czas ucieraj. Pod koniec procesu dodaj alkohol i sok z cytryny.
Polewa czekoladowa: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej i mieszając doprowadź do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Na upieczony biszkopt wyłóż zimne i częściowo zastygłe jabłka, na nie nałóż krem i ciasto oblej polewą czekoladową. Ciasto przed podaniem należy schłodzić.
Uwaga
Przepisów na szarlotkę królewską funkcjonuje kilkaset. Dlatego warto próbować i znaleźć ten odpowiedni dla siebie.

szarlotka, szarlotka przepis, szarlotka królewska, szarlotka kalorie, szarlotka jak zrobić, przepis na szarlotkę
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: mojegotowanie.pl
Zobacz także