Szarlotka sypana
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 i ½ kg jabłek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, szklanka kaszy manny, 175 gram masła, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | tortownica 23 cm |
Kategoria | deser,ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 330 |
Wykonanie:
Mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj i podziel na 3 szklanki. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tortownicę wysmaruj masłem. Wysyp jedną szklankę sypkich składników i rozłóż na niej połowę jabłek, wysyp kolejną część sypkich składników i ponownie przykryj jabłkami, które posyp ostatnią częścią mieszanki. Masło pokrój w wiórki i równomiernie rozłóż je na wierzchniej części ciasta. Piecz godzinę w temperaturze 180 stopni.
Uwaga
Opcjonalnie można jabłka posypać odrobiną cynamonu.

jakie ciasto, jakie ciasto polecacie, ciasto z jabłkami, szarlotka sypana, szarlotka sypana przepis, szarlotka sypana kalorie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: zpierwszegotloczenia.pl
Zobacz także