Szarlotka sypana

Szarlotka sypana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 1 i ½ kg jabłek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, szklanka kaszy manny, 175 gram masła, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 23 cm
Kategoria deser,ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 330

szarlotka sypanaWykonanie:

Mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj i podziel na 3 szklanki. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tortownicę wysmaruj masłem. Wysyp jedną szklankę sypkich składników i rozłóż na niej połowę jabłek, wysyp kolejną część sypkich składników i ponownie przykryj jabłkami, które posyp ostatnią częścią mieszanki. Masło pokrój w wiórki i równomiernie rozłóż je na wierzchniej części ciasta. Piecz godzinę w temperaturze 180 stopni.

Uwaga
Opcjonalnie można jabłka posypać odrobiną cynamonu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: zpierwszegotloczenia.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także