Szarlotka z bitą śmietaną

0
Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki:

  • szarlotkajajka - 4 szt,
  • mąka pszenna - 0,5 szklanki,
  • mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • jabłka - 1,5 kg,
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie,
  • śmietana - 250 ml,
  • śmietanfix - 1 opakowanie.

Przygotowanie:

Przygotować niezbędne składniki, mąkę przesiać na sicie, jajka kurze sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia wcześniej przesianie dodać do piany i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Blaszkę wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 30-40 minut. Gdy ciasto się upiecze należy uchylić piekarnik i przestudzić ciasto biszkoptowe. Z jabłek robimy mus, w tym celu jabłka kwaskowe myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Prażymy je na małym ogniu z cukrem i niewielką ilością wody, stale mieszając tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już rozgotowane wówczas dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na ostudzony biszkopt wykładamy mus jabłkowy. Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy z śmietanfiksem i wykładamy na mus jabłkowy. Możemy wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: partyka16

Polecamy Ci również

Zobacz także