Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki:
jajka - 4 szt,
- mąka pszenna - 0,5 szklanki,
- mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- cukier - 3/4 szklanki,
- jabłka - 1,5 kg,
- galaretka cytrynowa - 1 opakowanie,
- śmietana - 250 ml,
- śmietanfix - 1 opakowanie.
Przygotowanie:
Przygotować niezbędne składniki, mąkę przesiać na sicie, jajka kurze sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia wcześniej przesianie dodać do piany i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Blaszkę wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 30-40 minut. Gdy ciasto się upiecze należy uchylić piekarnik i przestudzić ciasto biszkoptowe. Z jabłek robimy mus, w tym celu jabłka kwaskowe myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki. Prażymy je na małym ogniu z cukrem i niewielką ilością wody, stale mieszając tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już rozgotowane wówczas dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na ostudzony biszkopt wykładamy mus jabłkowy. Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy z śmietanfiksem i wykładamy na mus jabłkowy. Możemy wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.

szarlotka, szarlotka przepis, szarlotka na ciepło, szarlotka królewska, szarlotka jak zrobić, desery wigilijne
Autor: partyka16
Zobacz także