Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 45 dkg mąki pszennej, 25 dkg masła, szklanka cukru pudru lub drobnego kryształu, 50 gram gęstej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka i jedno całe jajko Nadzienie: 750 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 4 łyżki cukru, 2 łyżki tartej bułki, kilogram jabłek
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy tortownica 24 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 360

szarlotka z budyniemWykonanie:

Ciasto zagnieć. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i wyrób klasyczne kruche ciasto. Podziel je na dwie części i schowaj do zamrażalnika na czas przygotowania reszty składników.
Z 750 ml mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy i cukier, dodaj do gorącego mleka i mieszając doprowadź do powstania gęstej masy.
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w dość grube części, najlepiej każde jabłko na 8 fragmentów.
Jedną cześć ciasta wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i podpiecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Następnie spód ciasta posyp tartą bułką, wyłóż na to jabłka i budyń. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tak by przykrywało dokładnie budyń. Piecz w 200 stopniach przez 40 minut.

Podanie:

Ciasto jest niesamowicie sycące i pyszne. Bez problemu można do jabłek dodać również odrobinę cynamonu, dzięki czemu nabierze bardziej klasycznego smaku szarlotki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: polishcakes.110mb.com

Polecamy Ci również

Zobacz także