Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 15 dkg masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, szczypta soli; Kruszonka: 10 dkg mąki pszennej, 50 gram masła, 75 gram cukru; Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek, 2 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 2-3 łyżki wody; Lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina gorącej wody;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma około 20 x 35 cm
Kategoria deser, ciasto, szarlotka
Metoda gotowania pieczenie, gotowanie
Ilość kalorii 360

szarlotka z kruszonkąWykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć w jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na przynajmniej kilkanaście minut.
Jabłka obierz ze skóry, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę.
W garnku z grubym dnem wymieszaj cukier i wodę, kiedy powstanie gęsty syrop dodaj jabłka i duś pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj ze sobą i odstaw na chwilę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, po czym wyłóż ją rozwałkowanym ciastem robiąc zakładki na boki. Spód podpiecz w 200 stopniach przez 10 minut.  Na ciasto nałóż przygotowane jabłka i kruszonkę. Piecz kolejne 30 minut w około 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto polukruj. Lukier przygotuj mieszając wszystkie składniki na gęstą masę.

Uwaga
Jabłka w czasie duszenia mają zmięknąć, ale nie mogą zmienić za bardzo swojej konsystencji. Dlatego po upływie około 10 minut sprawdź czy z jabłek nie zrobił się mus.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: megan-deliciousdishings.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także