Szarlotka

Szarlotka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki półtora kilograma jabłek, pół kilograma mąki pszennej, 250 gram tłuszczu: margaryna lub masło, pięć żółtek, 50 gram gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru, odrobina cynamonu
Kuchnia polska, amerykańska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 35 cm x 24 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 280

szarlotkaWykonanie:

Umyj i obierz jabłka, wykrój gniazda nasienne. Jabłka zetrzyj na tarce lub pokrój w kosteczkę, wymieszaj z 2 łyżkami cukru i przesmaż na patelni, tak długo aż powstanie mus. Odstaw do ostygnięcia. Żółtka ubij z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Włącz piekarnik na 180ºC. W misce lub na stolnicy posiekaj tłuszcz na niewielkie kawałki, dodaj mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia i pianę z żółtek, wyrób wszystko na jednolitą masę. Gotowe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki wielkości formy. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną bądź tartą bułką. Wyłóż formę jedną częścią ciasta i nakłuj ją widelcem. Formę wyłóż musem jabłkowym, oprósz go delikatnie cynamonem i przykryj drugim płatem ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Podanie:

Taką szarlotkę można posypać cukrem pudrem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jednak doskonale smakuje również na ciepło z lodami czy bitą śmietaną.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: squidoo.com

Polecamy Ci również

Zobacz także